Berget

Geografi
Everest är 8848 meter hög, men växer med ungefär 4-10 cm varje år. Toppen ligger på gränsen till Nepal i söder och Kina och Tibet i norr. Berget är över 60 miljoner år gammalt och består av olika typer av skiffer, kalksten och marmor. Den steniga toppen är täckt med djup snö året runt.

Väder
Det kan blåsa upp till 320km/h på toppen, p.g.a en jetstream. Temperaturen kan bli så låg som -60grader celsius, men i mitten av maj varje år förflyttar sig jetstreamen norrut och då skapas förutsättningar för människor att försöka nå toppen. Detta kallas ”the summit window”. Det finns en liknande period varje höst i november.


Namnet
Ett brittisk team, som leddes av Sir George Everest år 1841, kallade berget för Everest, men det ändrades senare till Peak XV. När Sir George Everest dog 1865, döptes berget slutligen till Mount Everest. Everest kallas Chomolungma i Tibet. Det betyder ungefär moder gudinna av universum. Everest kallas Sagarmatha i Nepal. Det betyder ungefär himlens gudinna.

Bestigningar
Det första försöket gjordes 1921 av en brittisk expedition Det första toppbestigningen genomfördes den 29 maj 1953 av Sir Edmund Hillary från Nya Zeeland och Tenzing Norgay, en Sherpa från Nepal. De klättrade från den södra sidan.

Nawang Gombu (tibetan) och de kinesiska klättrarna Chu Yin-Hau och Wang Fu-Zhou besteg berget från norrsidan 1960. 1980 blev italienaren Reinhold Messner den första klättraren att nå toppen utan syrgas och 1975 blev Junko Tabei första kvinna att bestiga Mount Everest.

Klättringen
Det finns 18 olika klätterleder på Everest och klättrarna spenderar ca 2 månader på berget för att acklimatisera sig till den höga höjden. Det är 66% mindre syre i varje andetag på toppen av Everest än vid havsnivån. Därför använder nästan alla klättrare syrgastuber. Det hjälper hjälper även klättrarna att hålla sig varma.

När man bestiger berget från den norra sidan i Tibet, börjar man med att vandra till Rongbuk glaciären. Där sätter man upp ett basläger, på ca 5180 meters höjd, strax nedanför glaciären. Därifrån klättrar man upp till toppen, i etapper, via ytterligare sex läger. Det högsta lägret, från vilken man gör toppförsöket, ligger på 8230 meter. Toppförsöket görs i tre steg och vanligtvis har man bara ett försök på sig att nå toppen när man väl tagit sig till läger sju. Av alla som bestiger berget klarar ca 30% att nå toppen och ca 2% dör på berget.

VÅRA PRODUKTER. NY DESIGN

Nikotinfritt

När du tar en Onico känner du igen den sköna känslan du är van vid.

Onico ger dig 100% känsla utan att innehålla varken nikotin eller tobak. Så när du vill varva eller minska ditt tobaks- och nikotinintag — ta en Onico.

Läs mer om nikotinfritt

FAQ

Vad innehåller Onico?

Hur nyttigt är det att ha växtfibrer under läppen?

Innehåller Onico socker?

Läs alla frågor och svar på vår FAQ-sida

Ny formula – mjukare prilla Vi vill kunna leverera marknadens bästa och mest kvalitativa produkter och då krävs ett ständigt förbättringsarbete. I våra konsumentundersökningar har vi identifierat ett tydligt önskemål; att Onico bör ha en mjukare och mindre torr prilla. Våra konsumenters önskemål och synpunkter ligger till grund för allt vi gör och vi kan nu […]

artikel-april-2015

Laganda och prestation på hög nivå!

TOUGHEST STOCKHOLM

Vi hyllar våra hockeyhjältar i elitserien

Onico hylla 100

120927 Onico 100 Cam Abbott

Kontakta onico
 Ja, jag är över 18 år och ni får använda mina kontaktuppgifter i marknadsundersökningssyfte. De uppgifter vi sparar är: namn, e-postadress och frågekategori. Syftet är att vi gärna kontaktar dig i framtiden för en eventuell marknadsundersökning. Läs vår sekretesspolicy för mer information.