Teamet

Gabriel Westin, Jesper Hartelius, Alexander Riddermark och Thomas Eriksson lärde känna varandra under kustjägarutbildningen för tio år sedan. Gabriel och Jesper kände visserligen varandra sedan tidigare, men det var under militärtjänstgöringen som de fyra blev en sammansvetsad grupp.

Efter utbildningen har de fyra genomfört flera expeditioner tillsammans. Bland annat har de tagit sig upp på toppen av Mount McKinley, Nordamerikas högsta berg, 6 194 meter över havet. Men trots de tidigare erfarenheterna är uppgiften de nu står inför något helt annat – att bestiga Mount Everest, 8 848 meter över havet, världens högsta berg.

Hur har ni förberett er?
– Vi har försökt träna så mycket vi har kunnat. Vi som bor i Göteborg tränat genom att gå uppför trapporna i Göteborgs högsta byggnad, Gothia Tower, med tung ryggsäck, kängor och ankelvikter. Vi har tagit oss de 20 våningarna upp och åkt hissen ner, 20 gånger, vilket innebär drygt 1 000 höjdmeter. Sedan har vi haft mer nördig träning, man har hängt på sig en pannlampa och marschtränat själv längs med någon grusväg. Vi har också tränat genom att gå upp för skidbackar, bland annat Åreskutan.

Har ni alltid varit motiverade med träningen?
– Det är inte så svårt att motivera sig till att gå ut och springa. Men att gå i ett grått trapphus och bara tugga på för att få de här viktiga höjdmetrarna och för att få träning på rätt muskler är inte jättekul. Folk undrade vad vi höll på med när vi stod och väntade på hissen och svetten rann.

När började ni med den fysiska träningen?
– Vi har haft tung specifik fysisk träning i fyra–sex månader. Dessutom har vi tränat mycket löpträning och på gym.

Hur har ni förberett er mentalt?
– Vi försöker att inte fokusera så mycket på toppen. Vi har brutit ner expeditionen i etapper och ska ta en etapp i taget. Det gäller att vända ryggen mot toppen och tvinga sig själv att inte tänka på den. Men det kommer att bli svårt.

Vilka är ni och vad driver er?
– Vi är vanliga grabbar som drivs av att plågas. Vi gillar att komma hem tillsammans efter en hård träning. Längtan efter den där pizzan och ölen. Vi är precis som alla andra, men vi kanske dras till projekt som har lite mer spets.

Statistiskt sett är det bara 30 procent av alla som försöker bestiga Mount Everest som faktiskt når toppen. 2 procent dör. Hur förbereder man sig inför det?
– Vi har vänt förr på låga höjder. Det gjorde vi även på McKinley innan vi kom upp. Vi är också medvetna om att vi inte är några proffs, utan har vanliga liv därhemma. Vi ska komma hem igen och har kommit överens om att inte ta några dumma risker.Hur många försök har ni att nå toppen?
– Om vi gör ett försök i början av maj, och inte klarar det, så kan vi göra ett nytt toppförsök i slutet av maj. Men är det då dåligt väder så blir det inte aktuellt, vädrets makter spelar stor roll.

Efter att ha nått toppen av Mount McKinley har ni berättat att ni aldrig ville göra något liknande igen. Nu är ni på väg att bestiga Mount Everest, hur gick det till?
– Det du upplever som oskönt under expeditionerna filtreras med tiden bort, du glömmer de dåliga bitarna. Istället kommer du att tänka på alla de bra grejerna. Särskilt när vi pratar med varandra, då inser vi att det ju är rätt roligt. Och ju sämre vi har det under expeditionerna, ju mer värderar vi våra vanliga liv.

Vad har ni lärt er om era styrkor och svagheter?
– Vi har framför allt lärt oss att vissa dagar är det en person som är starkt drivande, nästa dag är det någon annan. Så på så sätt hjälper vi varandra hela tiden. Men visst har du struldagar ibland, när du sitter och packar utrustning och blir iskall om fingrarna, då kan det lätt hända att du får ett släpp. Då är det ganska skönt när en polare kommer med en kopp, och ber en dricka lite varmt.

Det finns många höga berg. Varför har ni valt Mount Everest?
– För att det är högst. Det är drömmen att stå på världens högsta punkt.

Vad är ni mest rädda för?
– Det är klart att vi alla är oroliga och så ibland. Det är framför allt sådant vi själva inte kan kontrollera, som laviner och fallande is. Dock känns det väldigt tryggt att vara en del av den här gruppen. Vi litar på varandra till 100 procent.

VÅRA PRODUKTER. NY DESIGN

Nikotinfritt

När du tar en Onico känner du igen den sköna känslan du är van vid.

Onico ger dig 100% känsla utan att innehålla varken nikotin eller tobak. Så när du vill varva eller minska ditt tobaks- och nikotinintag — ta en Onico.

Läs mer om nikotinfritt

FAQ

Vad innehåller Onico?

Hur nyttigt är det att ha växtfibrer under läppen?

Innehåller Onico socker?

Läs alla frågor och svar på vår FAQ-sida

Lär dig flippa dosan som ett proffs!

Dostricket

dostricket-mini

Reklamfilm

Onico

Flippa dosan som ett proffs!

FRONTGLIDE

Kontakta onico
 Ja, jag är över 18 år och ni får använda mina kontaktuppgifter i marknadsundersökningssyfte. De uppgifter vi sparar är: namn, e-postadress och frågekategori. Syftet är att vi gärna kontaktar dig i framtiden för en eventuell marknadsundersökning. Läs vår sekretesspolicy för mer information.